ANGAL® S Limun sprej za grlo

Uvodna slika za ANGAL® S Limun sprej za grlo

ANGAL® se koristi za lokalno ublažavanje simptoma upale ždrijela kao što su bolno gutanje i nadražaj. ANGAL® sadrži djelatne tvari klorheksidin i lidokain. Klorheksidin ima antimikrobni učinak, a lidokain je lokalni anestetik koji djeluje analgetički. Na taj način ANGAL® smanjuje bol i druge simptome upale ždrijela te opasnost od razvoja težih infekcija.

ANGAL® S Limun sprej nemojte primjenjivati ako ste preosjetljivi na klorheksidin, lokalne anestetike kao što je lidokain ili bilo koji drugi sastojak lijeka te ako konzumirate veće količine alkohola. ANGAL® S Limun sprej ne smiju koristiti djeca mlađa od 6 godina.

Upozorenja i mjere opreza

Posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja ANGAL® S Limun spreja ako ste skloni reakcijama preosjetljivosti (alergijske reakcije).

ANGAL® S Limun sprej ne smije se uzimati dulje vrijeme, neprekidno ili prečesto. Ograničite primjenu ovog lijeka na nužno ublažavanje boli i iritacije. Ako Vam se stanje ne poboljša ili se čak pogorša nakon 3 do 4 dana primjene lijeka, potrebno je savjetovati se s liječnikom.

Izbjegavajte kontakt otopine s očima i ušima. Ako sprej dospije u oči, treba odmah oči isprati s velikom količinom vode.

Najmanje jedan sat nakon primjene lijeka nemojte konzumirati hranu i piće niti prati zube.

Ako vam se stanje ne poboljša ili se čak pogorša nakon 3 do 4 dana primjene lijeka posjetite liječnika. Nemojte uzimati ANGAL® S Limun istovremeno s drugim antisepticima i anesteticima.

ANGAL® S Limun sprej nemojte uzimati istodobno s lijekovima koji smanjuju djelovanje enzima kolinesteraze (npr. neostigmin, distigmin, piridostigmin) i druge lijekove za liječenje miastenije gravis (autoimuna bolest koja oslabljuje mišiće).

Zbog mogućih interakcija (međusobnog djelovanja), ne smijete uzimati sprej ANGAL® S Limun istovremeno s drugim lokalnim antimikrobnim lijekovima za smanjenje upale ždrijela. To se ne odnosi na ANGAL® pastile, jer sadrže iste djelatne tvari kao i sprej. Ako želite kombinirati primjenu ANGAL® S Limun spreja i ANGAL® pastila, ne smijete prekoračiti najveću dozvoljenu dnevnu dozu. Pojedinačna doza spreja može se zamijeniti s istom pojedinačnom dozom pastila.

Doziranje i način primjene

Odrasli i djeca starija od 12 godina: za pojedinačnu dozu 3 do 5 puta uzastopno pritisnuti mehanički raspršivač, a postupak ponoviti najviše 6 do 10 puta na dan (tj. 18 do 50 inhalacija na dan). Djeca starija od 6 godina: za pojedinačnu dozu 2 do 3 puta uzastopno pritisnuti mehanički raspršivač, a postupak ponoviti najviše 3 do 5 puta na dan (tj. 6 do 10 inhalacija na dan).

Ako ste uzeli veću dozu ANGAL® S Limun spreja nego što ste trebali, odmah se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Istu bočicu ANGAL® S Limun spreja treba koristiti samo jedna osoba. Dijeljene iste bočice može dovesti do prijenosa infekcije.

Nakon primjene nastavak za raspršivanje treba okrenuti prema dolje pri čemu se blokira mehanički raspršivač.

Ako se ANGAL® S Limun sprej za usnu sluznicu neće koristiti neko vrijeme očistite raspršivač nakon posljednje primjene na sljedeći način:

  1. Okrenite bočicu spreja naopako i pritisnite mehanički raspršivač sve dok se nastavak za raspršivanje ne isprazni (otopina više ne izlazi iz nastavka za raspršivanje).
  2. Skinite nastavak za raspršivanje s bočice, stavite ga u šalicu s toplom vodom i ostavite nekoliko minuta.
  3. Izvadite nastavak za raspršivanje iz vode da bi se osušio.
  4. Stavite osušeni nastavak za raspršivanje na bočicu i okrenite ga prema dolje, da bi se blokirao mehanički raspršivač spreja.

Lijek čuvajte pri temperaturi do 25 ºC.

ANGAL® S sprej se ne smije primjenjivati nakon datuma isteka roka valjanosti označenog na blisteru i kutiji. Datum isteka roka valjanosti odnosi se na posljednji dan navedenog mjeseca.

1 mililitar otopine sadrži ANGAL® S Limun spreja sadržava 2 mg klorheksidindiglukonata i 0,5 mg lidokainklorida te pomoćne tvari: etanol, propilenglikol, glicerol, sukraloza, citratnu kiselinu hidrat, aromu limuna, pročišćenu vodu.

Nuspojave možete prijaviti ovdje.