ANGAL® Limun pastile

Uvodna slika za ANGAL® Limun pastile

ANGAL® se koristi za lokalno ublažavanje simptoma upale ždrijela kao što su bolno gutanje i nadražaj. ANGAL® sadrži djelatne tvari klorheksidin i lidokain. Klorheksidin ima antimikrobni učinak, a lidokain je lokalni anestetik koji djeluje analgetički. Na taj način ANGAL® smanjuje bol i druge simptome upale ždrijela te opasnost od razvoja težih infekcija.

ANGAL® Limun pastile nemojte primjenjivati ako ste preosjetljivi na klorheksidin, lokalne anestetike kao što je lidokain ili bilo koji drugi sastojak lijeka. ANGAL® Limun pastile ne smiju koristiti djeca mlađa od 6 godina.

Posebna upozorenja i mjere opreza pri uporabi

  • Antiseptici ne steriliziraju već samo privremeno smanjuju broj mikroorganizama u usnoj šupljini i ždrijelu.
  • Ograničiti primjenu ovog lijeka na kratkotrajno ublažavanje boli i iritacija. ANGAL® Limun se ne smije primjenjivati neprekidno, kroz dulje vrijeme ili prečesto. Ako nema poboljšanja nakon 3 do 4 dana od početka primjene lijeka, potrebno je savjetovati se s liječnikom.
  • Izbjegavati primjenu ovog lijeka u osoba s velikom sklonošću reakcijama preosjetljivosti.
  • Primjena previsokih doza (više od 20 pastila na dan) može povećati rizik od pretjerane neosjetljivosti grla, koja može za posljedicu imati smanjenu kontrolu nad refleksom gutanja i aspiraciju hrane u dišne putove.
  • ANGAL® Limun sadrži sorbitol. Bolesnici s rijetkim nasljednim poremećajem nepodnošenja fruktoze ne bi trebali uzimati ovaj lijek.
  • ANGAL® Limun sadrži aspartam. Aspartam sadrži fenilalanin. Može biti štetan u osoba s fenilketonurijom (metabolički poremećaj koji karakterizira povećana razina fenilalanina u krvi).

Interakcije s drugim lijekovima i drugi oblici interakcija

Zbog mogućeg međudjelovanja (suprotnog djelovanja ili inaktivacije) treba izbjegavati istovremenu ili uzastopnu primjenu drugih antiseptika.

Mora se izbjegavati istovremena primjena lokalnih anestetika i inhibitora kolinesteraze ili drugih lijekova za liječenje mijastenije.

Doziranje i način primjene

Uobičajena doza za odrasle i djecu stariju od 12 godina je 6 do 10 pastila na dan. Primjerena doza ANGAL® Limun pastila za djecu stariju od 6 godina je 3 do 5 pastila dnevno.

ANGAL® Limun pastile su namijenjene za lokalnu primjenu. Pastilu stavite u usta i postepeno ju otopite na jeziku.

Bolesnike treba upozoriti da nakon primjene lijeka, a najmanje 30 minuta, ne bi trebali konzumirati hranu, piće niti prati zube.

Nemojte uzimati lijek neprekidno tijekom duljeg vremena ili prečesto. Pastile smijete uzimati onoliko dugo koliko je potrebno da ublaže bolove ili smanje draženje zbog upale ždrijela.

Ako ste uzeli više ANGAL® Limun pastila nego što ste trebali, odmah se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

ANGAL® Limun se ne smije primjenjivati nakon datuma isteka roka valjanosti označenog na blisteru i kutiji. Datum isteka roka valjanosti odnosi se na posljednji dan navedenog mjeseca.

Jedna ANGAL® Limun pastila sadrži 5 mg klorheksidindiklorida i 1 mg lidokainklorida i pomoćne tvari: levomentol, sorbitol, magnezijev stearat, aspartam, aromu limuna.

Nuspojave možete prijaviti ovdje.